bazbo – de wereld van Bas Langereis

Bas Langereis leest u voor!

12-05-2019

Draai hier al je vinyl uit je platenkast – zondag 12 mei 2019

Filed under: Muziek - Draai al je vinyl — bazbo @ 18:43



bazbo 0641: The Tannahill Weavers – The Tannahill Weavers
De titel van dit album uit 1979 doet vermoeden dat het hun eerste was of een verzamelplaat. Mis. Het is het derde studioalbum van deze traditionele Schotse folkband. Ook deze band bestaat nog steeds. We hebben ze ergens begin jaren negentig nog hier in theater Orpheus zien optreden en onlangs kwam opnieuw een aankondiging van een concert voorbij. We hebben het concert voorbij laten gaan. In de jaren negentig was het al zoetsappige meuk. Deze plaat opent sterk met het instrumentale The Geese In The Bog en The Jig Of Slurs, daarna komen de wagonladingen slomeduikelaarsongs. Niks an, wat mij betreft. Maar de instrumentaaltjes zijn fraai. De Vrouw heeft de originele Britse versie.

0641



bazbo 0640: Steeleye Span – Live At Last!
Zeg je folk of folkrock, dan hoor je Steeleye Span al snel. Dit is een liveplaat uit 1982, opgenomen vijf dagen voordat de band uit elkaar spatte. We horen mevrouw Prior en haar vier mannen op het hoogtepunt van hun kunnen. Twee jaar later was de band weer bijeen tot en met vandaag de dag, in allerlei wisselende bezettingen, maar altijd met Prior en Rick Kemp, totdat laatstgenoemde in 2016 overleed. Dit concert begint met een tweetal lekker oubollige accordeondeuntjes (terwijl de accordeon op eerdere albums helemaal niet aanwezig was) en vervolgens komen allerlei grote stukken uit het Spanoeuvre voorbij, waaronder het almachtige Montrose. De Vrouw heeft een Amerikaanse versie van dit album.

0640



bazbo 0639: Sonerien Du – Ten Years!!
Kijk, nu zijn we waar we wezen willen! Dit is geweldig. Sonerien Du is een Bretonse folkband, de naam betekent ‘zangers in het donker’, maar het materiaal is verre van dat. Allerlei traditionele instrumenten: bombardes, crumhorn, pipes, fiddle, fluit, gitaar, bodhran en af en toe zang. Deze plaat komt uit 1982 en viert het tienjarig bestaan van de vijfkoppige band. Niet dat een verzamelaar met grootste hits is; op de plaat staan stukken die de band de tien jaar ervoor in de studio opnam maar nooit op plaat verschenen. Het is heerlijke authentieke muziek vol bijzondere arrangementen en melodieën. Er is maar een versie van dit album en die heeft De Vrouw dus. Ze zingt alles zo weer mee, zij het dat ze geen woord Frans of Bretons kent. Band bestaat nog steeds en treedt volop op. Live is het tegenwoordig meer elektrisch, maar nog altijd goed voor een fijn feestje.

0639



bazbo 0638: Silly Wizard – So Many Partings
We komen nu bij de betere folk. Silly Wizard maakte in 1979 dit album en het neemt een hoogstgewaardeerde plaats in de collectie van De Vrouw in. Mooie band, met gitaren, whistles, fiddles, bodhran en wat eigentijdsere instrumenten als synthesizer en elektrische bas. Fijne reels, airs, liederen en vanalleswatjes. Bijna een feestje en toch stemmig.

0638



bazbo 0637: Alan Roberts & Dougie Maclean – Caledonia
Er zijn twee versies van deze plaat. De ene is een Spaanse heruitgave uit 1981, maar De Vrouw heeft de originele Britse uit 1978. Jammer dat het nogal slaapverwekkende dertienineendozijnfolk is. Mooi gedaan hoor, met die akoestische gitaren en de samenzang en de liedjes, maar het ontbreekt vuur en passie en wat kan mij het ook verrotten.

0637



bazbo 0636: Kate & Anne McGarrigle – French Record
Deze plaat komt uit 1980 en De Vrouw heeft een Nederlandsche versie uit 1981. Aanstekelijke Franstalige folkpop, dit. Leuke liedskes door leuke vrouwkes met prettige stemmekes. Opzwepende deuntjes en vrolijke dansjes. Veel accordeon en harmonica, ook. U begrijpt: leuke moederdag voor De Vrouw.

0636



bazbo 0635: Magna Carta – Lord Of The Ages
Legendarisch album van Magna Carta uit 1973. De Vrouw heeft hier een Nederlandsche heruitgave uit 1978. Mooi gearrangeerde progfolk. Magna Carta bestaat uit twee (akoestisch) gitaristen en een zangert, maar op deze plaat doen meerdere muzikanten mee, waaronder Danny Thompson. Titelnummer is natuurlijk het prijsstuk, maar de gehele plaat is van hoog niveau. Met hoes door Roger Dean, u weet wel.

0635
• • •
 

Geen reacties »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment